woensdag 7 mei 2014

Perstekst eibreekhulp

Eibreekhulp

M. is een jongen van 15 jaar. Hij volgt les in het Dominiek Savio instituut te Gits.
M. heeft een spastische triparese, dit heeft als gevolg dat hij alle handelingen éénhandig links kan uitvoeren. Binnen het DSI heeft hij kookles, door zijn problematiek gaat het koken niet vlekkeloos.
Zijn specifieke vraag naar ons toe is: "ik wil zelfstandig een ei kunnen openbreken".
Vandaar het product: de eibreekhulp.

Het volledige proces van de eibreekhulp is gebaseerd op het normaal principe om een ei open te breken. Normaal breekt men bimanueel een ei. De eibreekhulp neemt de functie van de tweede hand over. Dankzij dit systeem voert M. de handeling nog steeds zelfstandig uit en hoeft hij maar één hand te gebruiken.

Voor het gebruik van de eibreekhulp moet deze eerst bevestigd worden aan de hand van een zuignap op het keukenoppervlak of muur. Door gebruik te maken van een zuignap en een voet, creëren we een sterke basis. Hierdoor kan het ei gemakkelijk worden opengebroken.

Er zijn twee manieren om het hulpmiddel te gebruiken, namelijk op een tafel of aan de muur. De horizontale positie wordt gebruikt voor het breken van eieren boven een kleine pan, terwijl de verticale gebruikt wordt bij hogere potten. Eenmaal het hulpmiddel bevestigd is, kan het worden gebruikt om een ei open te breken. De handeling is gemakkelijk: men moet met één hand het ei vastnemen, het breken op de rand van de pan en als laatste het ei 'opentrekken' op de eibreekhulp.

Alle handelingen van dit proces kunnen uitgevoerd worden met één hand. Het product is tevens stevig en kan gemakkelijk worden afgewassen. Kortom: het voldoet aan de wensen van de cliënt.


Team
Cliënt: M.
IO: Max Halsberghe, Karel Vanalderweireldt
ERGO: Stefanie Buyse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten